Sum Project/MIVB

Buurtbewoners dromen van zwembad of mega-speeltuin onder Zuidpaleis

MVDH
© BRUZZ
25/02/2025

Buurtbewoners en verschillende stadsverenigingen lanceerden een ideeënwedstrijd om de ruimte onder het Zuidpaleis in te vullen, mocht het omstreden Metro 3-project op de klippen lopen. Drie ideeën kwamen uit de bus: een zwembad, een speeltuin en een museum. "De buurt wil opnieuw kunnen dromen."

“Het metro 3 project is dood en begraven, leve Stalingrad!” klonk het in de oproep voor de wedstrijd. Stel dat de ‘werf van de eeuw’ op een sisser uitdraait en het Metro 3-project financieel en technisch onhaalbaar blijkt, wat moet er dan gebeuren met het ondergrondse station Toots Thielemans?

Stadsverenigingen Bral, Arau en Inter-Environnement Bruxelles (IEB); alsook de handelsvereniging van het Zuidpaleis besloten die denkoefening voor te leggen aan de Brusselaars. Tot 19 januari kon wie dat wou zijn wildste ideeën voor de invulling van de enorme ‘kathedraal’ onder het Zuidpaleis, 235 bij 20 meter, doorsturen.

Uiteindelijk kwamen er zo negentien voorstellen uit de bus gaande van een ‘circusstation’ of een schuilkelder tot een feestzaal of een nieuwe locatie voor het recent gesloten MIMA-museum. Een panel van experten, waaronder architecten en ingenieurs, en buurtbewoners weerhielden uiteindelijk drie voorstellen op basis van hun nut voor de buurt, hun uitvoerbaarheid en de integratie van de wijk.

Het voorstel om een exotisch zwembad te creëren met palmbomen en een hammam spreekt daarbij het meest tot de verbeelding. Daarnaast werd ook het voorstel om een museum in te richten rond alternatieven voor het kapitalisme weerhouden. Tot slot is er de optie van een gigantische speeltuin met glijbanen en een klimparcours.

Lees verder onder de foto.

ce163595-undergroundstalingrad.jpg

Underground Stalingrad

| De ruimte onder het Zuidpaleis is ongeveer 235 meter lang, 20 meter breed en 18 meter hoog.

Supporteren

“Het idee is om nu met deze ideeën verder aan de slag te gaan”, vertelt Tim Cassiers van Bral. “Professor architectuur Christine Schaut (ULB) die ook in de jury zat, wil zich er mogelijk met haar studenten aanzetten. Daarnaast denken we er ook aan om met de voorstellen naar de Stad te trekken.”

Cassiers geeft daarbij nog geen timing op. Momenteel gaat alle aandacht uit naar het openbaar onderzoek rond de ontmanteling en heropbouw van het Zuidpaleis dat nog tot 13 maart loopt. “We wilden met deze wedstrijd vooral tonen dat er ook alternatieven bestaan voor het metroproject. Als de beslissing uiteindelijk valt en de politiek in al haar wijsheid zou beslissen om het project niet door te zetten, staan we klaar met onze voorstellen.”

Volgens Cassiers had de buurt daarnaast ook gewoon nood aan een sprankel hoop. “De wijk is wat moedeloos. Mensen willen opnieuw kunnen dromen. Ze willen voor een project kunnen supporteren in plaats van altijd maar negatief over de afbraakplannen te zijn.”

Sleuf

De overlegcommissie rond het project zal plaatsvinden op 1 april. De commissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente en het gewest, zal uiteindelijk een advies geven aan de gewestelijke administratie Urban.brussels die beslist over de vergunning.

Als de vergunning alsnog groen licht krijgt, zal de MIVB het Zuidpaleis ontmantelen, zodat er een sleuf onder kan worden gegraven. Alleen de gevels blijven overeind, maar het volledige interieur, inclusief de tussenvloeren en verouderde structuren, gaan op de schop. Nadien wordt de site heropgebouwd. Het project zal zo’n negen jaar in beslag nemen.

Het project stuitte eerder al op fel verzet in de buurt. Meer dan dertig sportclubs moeten de site verlaten en in de Jamarlaan hebben de werken een onveilig niemandsland doen ontstaan. De lokale handelaars klagen dan weer dat hun klanten wegblijven sinds de werken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
OSZAR »